Tuesday, 20 November 2012

part time

huhh..
macam mana nak start ehkk.
macam macam benda pacik pikir sekarang.
banyak sangat masalah.

masalah yang paling memeningkan sekarang
ni berkaitan dengan Jobsmalaysia tu.
rasa nak hempuk hempuk laptop ni.
nasib baik la pikir sebab menatang ni mahal.
kalau boleh beli 3 singgit dah lama pacik hempuk.

mungkin sebab ramai sangat yang duk login.
sampai jem sistem tu.
dah la menda penting.
tak dapat isi borang interview tu,
menganggur laa pacik.

buat masa ni, pacik duk membongkang je kat umah.
memang takda kerja yg proper la nak buat.
duk tolong mak pacik meniaga je la.

jadi pacik ingat nak cari kerja part time.
atleast nak tampung belanja pacik
sementara nak posting kan.
tak kan nak tunggu mak bapak suap lagi kan.
dah besar.
pandai pandai laa cari duit kan.

lagi satu nak kumpul duit nak konvo.
nak bayar itu ini semua kan.
nak pakai duit lagi.
pacik tanak la mintak ngan mak bapak pacik.
biar la usaha sendiri kan.

tengok la macam mana.
bulan 12 ni start keja.
banyak je kerja kosong tu.
nak atau tanak je.
pilih yang mana satu.
usaha lebih, kita dapat lebih.
kann..

semoga dipermudahkan olehNya untuk segalanya.
kalau ada sapa nak cari pekerja part time boleh roger2 pacik.
heehehee.


Sunday, 4 November 2012

hampir sampai ke penghujung

urmmm...bagaimana nak mula bercerita ya..
terlalu banyak untuk di isi semua ke dalam ni.
kenangan yang mungkin tidak boleh ditukar ganti.
kenangan yang akan tersemat selama-lamanya.
kenangan yang menjadi titik perjuangan anak muda.

selepas hampir 5 setengah tahun,
pacik rasakan pacik sudah bersedia untuk menjadi warga pendidik.
terlalu banyak ilmu yang diperolehi di institut pendidikan guru ini.
ilmu berkaitan kehidupan masyarakat yang sukar diperoleh
di institusi yang.
bukan mahu merendahkan institusi lain,
tetapi IPG banyak menyedarkan pacik untuk menjadi seorang pendidik.

pacik masih ingat,
pertama kali menjejakkan kaki ke IPG pertengahan 2007 dulu.
tidak ada sedikit pun perasaan di hati untuk bergelar seorang pendidik.
kerjaya yang langsung tidak terlintas di hati.
pada waktu itu, pacik hanya menganggap kerjaya ini mungkin hanya untuk suka-suka.
kerjaya yang mana mungkin menjana pendapatan lumayan.
setakat makan gaji.
mana boleh kaya macam ni.

tapi,
sedikit demi sedikit perasaan ini hilang.
rasa cinta terhadap kerjaya ini semakin mendalam.
Allah bukakan pintu hati pacik untuk bergelar sebagai seorang pendidik.
sepanjang 5 setengah tahun di IPG Perlis,
terlalu banyak ilmu yang diperoleh.

insyaallah kalau tiada aral melintang,
esok kertas peperiksaan terakhir pacik.
semoga semuanya berjalan lancar.
dan selepas hari esok,
bermulalah fasa seterusnya dalam kehidupan ini.
fasa untuk menjadi pendidik sebenar.

kenangan bersama 193 mahasiswa pendidik yang lain tetap tersemat selepas ini.
kenangan pahit manis yang tidak ternilai.
diharapkan semuanya telah bersedia.
untuk sama-sama melangkah ke fasa seterusnya.

terima kasih semua..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dari saya bakal pendidik...


Salam....


Thursday, 25 October 2012

Salam Perantau..

tudiaaa salam perantau bagai..
macam jauh bebebor kan nak balik raya.
padahal perlis-terengganu bukannya jauh mana pon..
7 8 jam drive, sampai laa

esok nak raya dah kan..
macam takda apa-apa pon.
betul laa orang kata,
kata raya haji ni, kat tempat lain x meriah sangat.
kalau terengganu dgn kelantan ja yang meriah.
kat sini macam tak da apa.

ni 1st time pacik tak beraya kat umah.
sebelum ni memang tak penah.
bukannya tak nak balik...
tapi banyak sangat nak kena setel.
lagipun final exam 30hb..
kalau balik, konpom2 dan tak study.
bajet duk sini study la kann..

lagipun, 2 minggu lepas, pacik dah balik.
dah bgtau mak yg pacik tak balik raya ni.
dia pon faham.
al maklumlah..final year kann.
2 3 minggu terakhir ni memang busy melampau2.

apa-apa pun,
pacik nak ucapkan salam aidiladha kepada semua
terutama family pacik yang ada kat terengganu,
family kedua pacik, din dan keluarga, poji,
momot, jana, latip ngan isa..dan semua yang kenal pacik..
cewahhh, ucapan tak nak kalah tuhhh...kahkahkahhh

semoga aidiladha kali ni lebih bermakna dan apa
yang kita lakukan mendapat keberkatan dari-Nya..
sebak lah pulakkk...

selamat bercuti dan selamat beraya...:)



Monday, 1 October 2012

Congratulation Din and Family

Din ni my BFF kat perlis ni. kami dah macam family dah.
dengan 4 5 orang member semua.dah rapat gila.
ni pun pacik duk rumah dia.tolong jaga umah sebab dia balik terengganu.
wife dia nak bersalin.seminggu dah dia balik.

dan alhamdulillah 1 oktober bertambah lagi bilangan ahli family kami.
dapat baby boy. anak kedua Din & Nik. yang 1st pompuan. sangat rapat 
dengan kami semua. rindu gila dah kat dia. 3 minggu tak jumpa.
sekarang dah dapat adik.
yehaaaaa

ni dia baby boy
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 Qasy Zulkarnain bin Izzuddin

selamat datang ke dunia sayang.





Tuesday, 18 September 2012

I am 23!!

hepi besday to me..
hepi besday to me..
hepi besday to meeeee...hepi besday to meeeeeee..

nyanyik sendiri lah ye..
dah takde orang nak nanyikan untuk pacik..
wkwkwww

alhamdulillah, cukup 23 tahun hari ni
pacik bernafas dibumi Allah ni.
banyak yang telah ditempuhi..
insyaallah, kalau umur panjang..
banyak lagi liku2 hidup..

selama 23 tahun ni,
pacik ingin memohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa,
atau tingkah laku pacik yang menyakitkan hati..
pacik insan biasa yang tak lari dari
melakukan kesilapan...

semoga apa yang pacik lakukan diredhai dan diberkati.
pacik harap hari2 yang mendatang lebih baik
dan lebih bermakna..
semoga semuanya berjalan lancar mengikut apa yang telah dirancang oleh-Nya..


Amin



Thursday, 13 September 2012

big release!!!

after 5 and a half years..
finally..it was done..hoyeahh

cewahh..suka la tuuu
semalam pacik setel dengan pembentangan kajian pacik..
everythings goin' smoothly
semua seperti yang pacik plan

ini mungkin pembentangan terakhir pacik
sebelum pacik tamatkan pengajian ijazah pacik.
mungkin lepas ni pembentangan untuk peringkat
yang lebih tinggi..Insyaallah

apa2 pun..
lagi satu untuk ditempuhi..
final exam bulan 11 nanti

buat masa ni pacik fokus untuk Malaysia Open
awal bulan 10 nanti..hohoooo
owhh, kena pulun training..

buat masa ni..
rehat2 dulu..
malam ni ada jamuan kat rumah mentor.
jom sapa nak join

ok..buhbye

Monday, 10 September 2012

harap semuanya berjalan lancar

kini detiknya.
cewah, macam tajuk lagu pulak.
esok pembentangan kajian pacik.
berdebar-debar nih.
ni final project pacik setelah 5 tahun setengah pengajian pacik.
lama kann

pembentangan pacik sesi kedua.
pukul 2.20 ptg.
nasib pacik la yer..dapat penilai yg agak tough.
memang nak kena hati2.
time pembentangan tu pacik tak risau sgt.
time soal jawab tu haaa.
haishhhh

pacik tak mau over konfiden.
nanti lain jadinya.
pacik cuma harapkan pacik dapat buat yang terbaik.
Insyaallah..

Aminnn

Tuesday, 4 September 2012

shoot raya

wahh...macam retis kann...hahahaa
ni shoot td..suka2 ngan classmate.
sebenarnya, nak amik gambar untuk video
sempena jamuan raya tu..
dah alang2 kannn..
kredit too Alimin
sapa2 nak tempah photographer..
boleh tempat kat dia

tadaaaaaaaaa.....




klik untuk tumbesaran padu

nanti pacik uplod gambar yang satu2
kot2 la korang tak puas nengok kannn
*panggggg



Monday, 3 September 2012

Raya kan SEBULANNNNN

begitulah konsepnya kann..sebulan kita berpuasa..sebulan kita beraya..lepas tu pokai..macam-macam laaa alasan kan..kalau dah malas, malas lah jugak pacik oiii.mwahahaha...orang lain dah berkurun dah update pasal raya..pacik baru je sempat ni haa..duk peram lama dah..ni je baru sempat nak tengok balik..

ok dahh..kita teruskan dengan cerita raya pacik..bajet kan..nak cerita raya bagai...

hari pertama raya macam biasalah..pergi sembahyang raya semua tu..oh ye, pacik raya umah pacik je.takde balik kg pun...yang tu nanti cerita kat bawah..lepas sembahyang raya ni..balik umah..salam-salam semua..pau duit raya dari ayah pacik bagai..lepas tu baru p berjalan.

umah pertama haruslah umah sedara dulu kan...lagipun umah dekat je pun..mula-mula pergi umah makngah pacik iaitu adik mak pacik..sini senang, sebab biasanya pon kumpul sini..nenek pacik pon ada sini..adik beradik mak pacik tak ramai. 2 orang je..umah pulak dekat.jadi tak susah laaa..nah, hadaplah gamba ni.pacik tau, korang pon bukan nak baca sangat kan..nak tengok gamba je.

haruslah gamba pacik dulu kannn....

tadaaaaaa

tudiaaaaa....orang tuaaa

yang baju merah tu adik pacik..lagi dua orang tu kazen

adik pacik ngan nenek pacik...lawakan nenek pacik..
sebab tu semua cucu2 dia hensem2 cantik2

dia ni agak nakal

hambekkk tahh...tak cover langsung...padan muka

haaa...yang ni bulan 12 ni kalau tak de aral, ke laut lah dia

ye pacik tau...semua cantikkkkk kannn..kahkahkahhhh

haipppppp

sweet kann...pacik memang rapat ngn kazen2 pacik ni..sebab tak ramai

dengan 2 makhluk yang nakal 

haaa...ni ayah pacik...abaikan sepah kat tepi tu ngan nenek yang kat belakang

dasar mulut luassss

mak ngah, my mak ngan kazen


tapi kali ini agak kurang best laa sebab my best buddy was not here..abang kepada kazen pacik tu haaa..kami memang rapat gila.dia sambung study kat sydney.dapat skype ja ngan dia petang raya tu..sob2..miss him so muchhhh...

ok dahhh jiwang2 tu...pacik tau korang bukannya nak ambik tau sangat kannn

tak lama kemudian tuh, sampai lah sedara2 pacik yang lain...meriah laaa lepas tu




tudiaa geng2 biru turqoise

ini paksu saya

ini pula wife dia

kami makluk tertinggi dalam keturunan said's

ala suwetttnyaaa...yang perempuan tu anak kepada adik nenek pacik.
kira 2pupu lahh

sujud syukur kot dua orang nihh

posing tepi kolam ikan konsepnya

sibling...2 dah kawen..ce teka yang mana single...hahahaa

pak su ngan maksu

mak ngah ngan kazen

haishhhh..banyak lagi niii..ni bab pagi ni..yang petangnya kita sambung dalam next entry...takleh buat panjang2..nanti abes modal..mwahahhaaa





to be continue.....





Friday, 31 August 2012

Selamat Hari Merdeka

hoyeahhhhhhh...dah 55 tahun kita merdeka
maknanya sudah 55 tahun kita bebas dari penjajah
pacik bangga menjadi sebagai salah seorang rakyat Malaysia
pacik bersyukur kerana dapat hidup dalam keadaaan aman damai
pacik bangga kerana mempunyai rakan yang pelbagai kaum
yang mana sukar untuk diperolehi dinegara lain..
oh Malaysiakuuu

masalah2 kecil yang berlaku dalam negara tu normal lah kann.
mustahil untuk jumpa negara yang tak da masalah langsung.
bagi pacik, 
lebih baik kita berusaha untuk mencari penyelesaian kepada masalah ini
berbanding kita bertengkar sesama sendiri yang mana
tidak akan membawa kepada penyelesaian kepada masalah ini.
 ramai bijak pandai di Malaysia.
gunakanlah kelebiahn yang ada tu..
betul dak?

apa apa pon

PACIK BANGGA MENJADI RAKYAT MALAYSIA

pic from google




Tuesday, 28 August 2012

dah basi ke??belum kannn

sebelum masuk lagi gambor2 lain..
kita mulakan dengan yang ni dulu yerrr


selamat hari raya dari Pacik dan Keluarga




Monday, 27 August 2012

later on

org lain semua dah upate pasal raya..
pacik??
nan hadoo...
ni haa terperap lagi entry..
nanti2 pacik post..
nanti muak lak korang baca pasal raya kann..
bagi steady dulu...baru pacik up

ni baru balik tgk movie..
The Expandable 2..
org semua dah tengok..
pacik baru je tengok haaa...
org tua memang macam ni.
owh, ada benda nak cerita pasal ni.
tu pon nanti pacik up lain.

ni dah lewat...pacik tido dulu.
esok ada kelas..
babai

Wednesday, 15 August 2012

tak tahu nak letak tajuk apa...urmmm..baca je lahhh

alhamdulillah...
setel jugak kerja pacik.
boleh raya dengan aman buat sementara nih
semalam dah submit final draft untuk thesis.
yehaaaaa...

tension tau buat menda ni..
takde nk pikir menda lain dah.
duk ngadap menda ni ja.
training pon skip dua hari.

sekarang semua da setel.
marilah bergumbira...
lepas ni nak kena prepare VIVA pulak.
tp lambat lagi.
2 minggu lepas raya.
jadi, ketepi dulu.
jangan ganggu cuti pacik.

owhh, sekarang tengah packing baju.
petang ni gerak balik kampung.

pacik pacik ngan member.
dia ajak balik skali ngan dia.
urmm, on je lahh.
kereta pacik tinggal sini.
nak kena pikir pulak transport nih
nak raya macam mana tak da kereta.
tak pe, yang tu nanti pikir.

gerak kul 4..berenti bukak puasa semua tu.
tambah jem lg..
huhhh..tengah malam jugak sampai..

harap2 perjalanan kami selamat.
semoga selamat sampai dan selamat kembali ke sini.

okay, nk sambung packing baju..

babai

Monday, 13 August 2012

super duper busy

pertama sekalai pacik nak mintak maaf
sebab tak move on dengan entry fadilat solat terawikh tu.
pacik mintak maaf sangat2.
bukan pacik takmau up entry pasal tu,
tapi kekangan masa yang amat sangat.

insyaallah kalau sempat,
pacik sambung balik laa..
walaupun ramadhan dah nak abes kan..
pacik agak terkilan la sebab takleh nak teruskan yang tu.

haa, ni nak gtau kenapa pacik busy sangat nih..

final sekarang tengah siapkan final draft
untuk thesis pacik.
esok nak kena hantar.
tadi dah setel semuaa.
japgi nak kena recheck balik.
nak check ejaan la, spacing tu la semua.
benda2 yang kecik2 tu ja.

dah 3 malam pacik duk berjaga
duk setelkan menda ni.
asalnya final draft ni nak kena submit lepas raya.
tetiba keluar memo kena antar by this week.
haaaa..memang la kalut nak mamps kann.

mata ni dah macam pontianak dah.
dah lebam abes ngadap menda ni semua.
cerewet sangat. tu yang buat pacik tension tuhh.

lepas submit ni nak kena prepare
presentation untuk VIVA pulak.
VIVA 2 minggu lepas raya..
tak lama dah ni...adoyaiii

tapi takpe lahh..
ni tugasan terakhir sebagai pelajar ijazah.
insyaallah pacik akan lakukan sebaik mungkin.

klau mood rajin datang,
lepas siap semua pacik update lg
nak g buat kerja dulu..

babai

Wednesday, 1 August 2012

holaa ogos

ehh dah masuk ogos dah pon..tak sedar pon
sekarang dah masuk fasa ke2 ramadhan..
hari ni hari keberapa ehkk..13 ke 14..lupa dahh
ohh..btw, selsema pacik tak hilang lagi
masih lagi duk sok sek sok sek nii
dah seminggu dahh
pacik kalau selsema memang macam ni..
mau makan 2 3 minggu
makan ubat pon tak jalan de

bulan ogos kan..
huaaa...sangat ngerii
lagi 2 minggu nak kena antar thesis
supervisor nak check dulu
lepas tu baru leh prepare untuk VIVA
menakutkan!!!
banyak lagi kot
analisis tak buat lagi..jem jemmm

baju raya tak beli lagi...ehhhh
tersemangat pulak nak raya..
baju melayu pacik dah siap..
mwahahhaaa..nak cari jeans selai dua

kelas pukul 10 jap g..adess malasnyaaa
dah la sejam ja..pas tu abes..
buat penat je siap2 semua

ok.nak g mandi.babai

kelebihan solat terawikh # malam 14


Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

selamat beramal~

kelebihan solat terawikh # malam 13


Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

selamat beramal~

kelebihan solat terawikh # malam 12


Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

selamat beramal~

kelebihan solat terawikh # malam 11


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

selamat beramal~

kelebihan solat terawikh # malam 10


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

selamat beramal~

Saturday, 28 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 9


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

selamat beramal~

kelebihan solat terawikh # malam 8


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

selamat beramal~

Thursday, 26 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 7


Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

tidakkah kita tahu betapa besarnya rahmat berjuang di jalan Allah?sesungguhnya sesiapa yang syahid dijalan Allah, nescaya syurga lah tempat terbaik untuknya...
selamt beramal~

cobaan bulan puasa

demam + selsema + sakit tekak

complete semua kan.semalam tak leh nak tidur ngan aman
hingus meleleh-leleh..dah macam paip dah..
ehh, jangan duk terbayang2 pulak..geli sangat

ni 1st time rasanya pacik demam bulan puasa.
sakit2 badan pon ada.
sakit badan ni mungkin sebab buat hurdles exercises kelmarin.
terhoyong hayang dah time buat tu.
menggigil2 kaki.

tapi, demam dalam bulan puasa ni memang mencabar.
kan sakit tekak bagai, nak minum air pon tak leh.
jadik memang pedih gila ah tekak nih..sabor je la

apa yang pacik pegang sekarang ni,
mungkin Allah nak uji pacik..
jadi pacik kena kuat..ni baru demam kot
tak lagi kena uji ngan penyakit2 lain..
tu pon dah nak mengeluh kan

jadi, sabor je laa

babai

Wednesday, 25 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 6


Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

selamat beramal~

Tuesday, 24 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 5


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

korang tau tak betapa besarnya ganjaran apabila kita menunaikan solat di kitiga-tiga masjid ni?
ya Allah, sangat besar ganjarannya....

selamat beramal~

Monday, 23 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 4


mintak maap la ya..pakcik tak sempat nak hapdate semalam...
tapi pak cik nak gtau jugak lah

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

setiap huruf yang kita baca dalam kitab suci Al-Quran memberi kita 10 ganjaran..dah tu, kalau dah senaskah?ditambah lagi dengan kitab suci yang lain..cuba bayangkan...
boleh bayangkan tak?
tak boleh kan..

selamat beramal~

Sunday, 22 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 3


Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

tidak mau kah kita para para malaikat berdoa untuk kita?
betapa besar rahmat yang Allah berikan..mari lah sama sama kita rebut peluang keemasan ini.
biarlah para malaikat sentiasa berdoa untuk kita...

selamat beramal~

Saturday, 21 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 2


Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

sebagai manusia biasa, kita tak boleh lari dari melakukan dosa,
jadi apa salahnya untuk kita berusaha sedikit untuk menghapuskan dosa..memang diakui, menyuruh untuk kebaikan amat sukar untuk diikuti, tapi sedarlah betapa besarnya nikmat di penghujungnya.

selamat beramal~

Friday, 20 July 2012

kelebihan solat terawikh # malam 1


 Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

tak nak kah kita kalau kita bersih macam ni?
sedangkan kita nak tubuh kita wangi semerbak, agak agak 100meter dah boleh bau kan..tak bersih bahagian dalaman ni kita tak nak?

bersih luaran semua orang mampu..tapi bersih jiwa rohani, hanya Allah yang mengetahuinya..
selamat beramal~

im comin' home

hoyeahhh..malam ni balik umah
lama dag tak balik aihh..
last balik bila ntahh...punya la kejam kann

malam ni bas kul 8.
agak terkilan sebab akan miss terwaih pertama malam nih

insyaallah kalau sampai awal akan sempat sehaur kat umah..
kalau tak...umm..sahur tengah jalan je la ehkk

oh lupa nak gtauu
hari last day pacik kat sekolah
sebagai guru pelatih
lepas ni xda dah
kalau panjang umur akan berkhidmat sebagai
penjawat awam tahun depan..yehaaaaa

kejap ja kann..
dah nak abes dah 5 tahun setengah dah study
ye ke kejapp...lama kott
dah macam macam buat..

ehhh kelaut pulakk

xda apa nak cerita.
pacik akan update pasal kelebihan terawih macam biasa
jadi tunggu la ehkk

babaaaiii

Thursday, 19 July 2012

Ramadhan datang lagi...

pejam celik pejam celik dah nak puasa dah ponn..Insyaallah kalau tiada aral melintang, hari sabtu ni seluruh umah islam akan mula berpuasa. tu kat malaysia la..kat obesi pacik tak tau lah..dan Insyaallah kalau dipanjangkan umur oleh-Nya sempat lagi kita berpuasa tahun ni..kejap je kan..rasa macam baru ja raya tahun lepas..

apa persediaan kita nak sambut ramadhan ni? kalut sibuk beli baju raya kah? order biskut raya kah? tukar sport rim kereta yang baru kah? macam lain je ehk persediaan tuu...ceh, perli kononnya tu kan..padahal pacik pon 2 minggu lepas dah tempah baju raya...mwahahaha

pacik pon tak lah baik sangat kan...tapi sekurang-kurangnya marilah sama- sam kita saling mengingati sempana bulan 1000 bulan ni..bulan yang mana penuh dengan rahmat dan barakah.tapi jangan lah time bulan puasa ja baik kan..dah habis puasa masuk balik roh2 jahat tuu..takmau2 macam tu..biarlah kekal selama-lamanya.

walaupun kita tak dapat dah berubah seratus peratus, berubah sikit pon jadi lahh..atleast ada jugak perubahan kann..

yang penting, kita kena tetapkan niat dalam hati tu untuk melakukan kebaikan.Insyaallah kalau kita niat nak buat baik, Allah akan permudahkan untuk kita. pada bulan puasa ni juga, pacik harapkan agar terbuka pintu hati kita untuk memperbanyakkan amal ibadah kerana ganjaran pada bulan ni berlipat kali ganda berbanding bulan-bulan lain.

pacik tak pandai nak bagi tazkirah ni.kot2 la tersalah ke kan.naya pacik.

jadi, sempena kedatangan bulan ramadhan ni..pacik nak mintak maaf sekiranya ada penulisan pacik dalam blog ni yang mengguris perasaan sesiapa.pacik tak da niat pon nak buat macam tu. halal kan lah segala yang pacik buat tu ehkk.pacik jugak nak mintak maaf sekiranya ada salah dan silap yang pacik buat sepanjang perkenalan pacik dengan rakan2 semua.

semoga ramadhan kita kali ini lebih diberkati dan segala amalan kita diterima oleh-Nya..Amin


Tuesday, 17 July 2012

Salam Merdeka

Pagi tadi telah diadakan pelancaran serentak 
bagi bulan kemerdekaan ke-55 di 
semua sekolah di Malaysia.
agak kalur sikit sebab semalam baru dapat 
surat dari kementerian suruh buat menda ni.

walapon last minit punya kerja,
tapi pacik agak puas hati sebab 
semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang.
al-maklumlah guru-guru berkaliber.
gituh kekdahnya kaaaann

nanti pacik uplod gambor banyak-banyak
banyak sangat pacik nak cerita pasal aktiviti yang 
kami buat kat sekolah ni
esok treasure art..
projek major pacik..
tak sabo.....

eh, nak cerita pasal merdeka kannn..
kelaut la pulakkk..
xda menda sangat nak cerita.
sebab ni baru pencaran je
gambor pon tak amik lagi ngan official phorographer
kann..khelasss ada O.P bagai

pacik uplod yang ni satu dulu.
nanti uplod lain


owhh
lagi satu
pacik taw mesti korang rindu kat pacik kan
kannn...kannnnn
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jangan tipu,mesti rindu kan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nahhhhhh
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


ok.bye




Monday, 16 July 2012

sorry bangat

maaf.
pacik is super dupper busy.
tak da masa langsung nk up entry.sorry ehkk..
i'll be back

bubyeee

Wednesday, 4 July 2012

Salam Nisfu Syaaban

Kejap je dah masuk pertengahan syaaban dah.tak lama lagi kita mula menyambut ramadhan.bulan yang penuh dengan kemuliaan.malam ni malam nisfu syaaban.yang mana pada malam ni,buku amalan kita yang lama telah ditutup dan buku amalan baru akan dibuka.

Sebelum masuknya bulan ramadhan ni,marilah sama2 kita untuk membiasakan diri dengan berpuasa.Insyaallah kalau kita dah biasakan dengan berpuasa, pada bulan ramadhan nanti,tak lah shock sangat.maklumlah,setahun kan. banyak ganjaran bagi sesiapa yang berpuasa pada bulan syaaban ni.

Pacik pon bukan warak sangat nak berceramah bagai.cuma sekadar saling mengingati sesama kita.pacik rasa tak salah kan.pacik pon banyak buat silap.banyak dosa2 yang telah pacik buat.Insyaallah,pacik akan berusaha untuk menjadi yang lebih baik dari sekarang.

Semoga hari2 yang mendatang lebih baik dari hari yang telah berlalu.Aminn

Thursday, 28 June 2012

KAGUM 2012

hadap la sikit gambo yang ada ni haaa..
pcik tak amik pon..orang lain yang amik
tak menyempat pacik nak ambik aihh

ni pon tak edit apa2..malasss
main uplod ja

ni sebelum warm up..baik lagi..nak warm terus jadi musuh...wkakakaa

macam salah ja cara amik baton tu

mampoo ko..senyum bagai sebelum nk lari

team kami..tak cukup korum lagi ni

lagi haaaa

haaa..ni betol sikit..yg tadi final..ni semi

gaya.mutu.keunggulan...kahkahkahhh

sebelum perbarisan

BFF

ni tengah semput ni haaa...

jenuh nak ligan orang depan ni haaa

kat sini pon ada cameraman...hik3

nanti kalau jumpa pacik up lagi..
ni yang ada yang pacik stakat ni
tak larat lagi nak g kutip
lalalalaaaaa





Sunday, 24 June 2012

Internship - 1 month to go

holaa..

esok pacik start internship pacik.
jadi, lagi sebulan wajib dihabiskan di sekolah.
ni kali terakhir pacik masuk ke sekolah sebagai
pelajar.
lepas ni xda dah.
insyaallah tahun depan pacik akan berkhidmat
sebagai penjawat awam.

Internship ni tempoh dia satu bulan ja.
tak kena mengajar pon.
kat sini, pacik wajib kena setelkan dua projek untuk sekolah.
dan lagi satu pacik kena setelkan data untuk kajian pacik.
masa ni lah pacik kena collet semua data yang diperlukan
untuk siapkan thesis pacik.

projek tu pacik belom fikirkan lagi.
tapi yang pacik dapat tau,
pihak sekolah akan serahkan kepada kami
untuk setelkan hari sukan sekolah.
ooo lupa nak gtau, kami semua 4 orang untuk
satu sekolah ni.

pacik tak sempat lagi nak upkan gambar yang KAGUM
hari tu.
kalau sempat, insyaallah pacik akan upkan
dalam masa terdekat ni.

semoga pacik diberi kesenangan untuk menjalani internship ni.

babai

Thursday, 21 June 2012

BEN ASHAARI DAN SAYA



belog yang pacik suka baca :

urmmm..banyak belog yang pacik suka baca nihhh.
tapi pacik paling suka baca belog yang ada gambar.
sebab gambar ni menceritakan segala galanya.
senang kita nak buat rumusan kann.
tengok ja gambar, kita dah tau dah apa yang
blogger tu nak ceritakan...betul takkkk??

lagi satu pacik suka baca belog yang ringan.
ringan ni bukan pengisian belog tu.
tapi bila bukak belog tu cepat ja.
xyah nak loading lama2...

ni antara kenapa belog tu pacik suka  laaa
korang acaner lakkk?

kalau nak join sekali segmen ni

Wednesday, 20 June 2012

urmmm....puas hati??? tak kot...tapi syukur

hari khamis minggu lepas, tamat lah karnival KAGUM peringkat kebangsaan 2012. mampos laa, seminggu dah abes, baru nak hapdate.dah basi dah pon..lantak lah kan..janji pacik hapdate jugak.al maklumlah, busy kann

nak start acaner ehkk,banyak sangat nak story ni.tak pe,pelan-pelan pacik story na.takmau kalut-kalut.pening nanti.secara keseluruhannya, kontinjen IPG Perlis berjaya mendapat 5 emas, 9 perak dan 5 gangsa.ngam2 ngan sasaran tu.tapi gagal la nak jadi juara keseluruhan. no 3 je.ok lah tuh, dapat top 3.
 
pacik salah seorang penyumbang pingat kat situ.tapi pingat perak je la.pacik dapat perak untuk event 400m. memang pacik dah target pingat perak pon sebab memang susahpacik nak beat budak yang dapt pingat emas tu. pacik kenal budak tu lama dah, dan tau pacik tau macam mana dia lari. jadi, pacik memang tak expect la untuk dapt Gold kan.

untuk relay, both event relays dapat masuk final.4x100 ngan 4x400.tapi tak da rezeki kami kali ni.dua2 acara ni dapat no 5 ja.frust la jugak sebab pacik target atleast gangsa lagi2 untuk 4x400m ni.tapi tu laaa, tak da rezeki, nak buat macam mana.

ni KAGUM last pacik.takda dah tahun depan sebab ni dah final year pacik.dah setel dah semua.pacik fokus untuk game2 open je.macam hujung minggu ni, ada perlis open.fokus yang ni dulu.

nanti pacik uplod gambar2 yang ada yang pacik.tak banyak pon sebab pacik tak da masa pon nak amik gambar ni.member2 la yang amikkan.nanti pacik update lain yang tu ehkk.

la ni nak tido dulu..babai

Friday, 8 June 2012

Selamat Datang Kontinjen KAGUM

gituuu kaaaaa haaaa..kahkahkahhh
macam penyambut tetamu hotel dah kann
1st skali pacik nak ucapkan selamat datang
kepada semua altet ke IPG Kampus Perlis
sempena KAGUM peringkat kebangsaan 2012.

petang td baru sampai kontinjen dari IPG Kampus Kent,Sabah
esok mungkin baru ramai sampai kot.
tak pun malam ni.
sebab esok dah start untuk Unit Beruniform.
untuk padang dan balapan hari isnin baru start.

pacik pon dah check in masuk kolej kediaman.
untuk kediaman atlet la.
lebih selesa duk umah sebenarnya.
sebab dah biasa.lama dah tak duk kolej tu.
tapi,dah semua kena check in dalam tu.
so masuk je la.
ni pon balik umah kejap.amik baju2 semua.
amik kasut lagi sepasang.untuk spare je
dah bawak satu pasang petang semalam.

alang2 balik umah,update belog kejap.
nanti korang sangap pulak kan pacik tak update belog.
kahkahkahhhh...feling2 blogger femes

ni pon balik kejap ja.
jap g nak tolong massage member pacik.
buat sport massage je.
tau la sikit2.
esok baru pacik g massage pacik pulak.
full body massage.
bagi ringan sikit kann...

ehhh...apsal melalut cerita pasal pacik pulak nihh...
haishhhhhh

pacik harap semua kontinjen dpt menyesuaikan diri
ngan keadaan cuaca di perlis ni.
sebab sekarang agak tak menentu sikit.
tengahari panas.
malam hujan pulak.
dah la memang panas gila2
jemur baju kejap je kering kot.

selamat bertanding buat semua.
babai.

Tuesday, 5 June 2012

careless betul laaa

petang tadi lepas settle training semua,
nak g simpan starting block tu semua la..
tak perasaan la penutup longkang besar
yang kat depan stor tu mcm terkupil sikit.
pacik p sepak menatang tuh..
adoyaiiii

mula2 tu tak rasa apa2.
ingatkan xda apa2 la kannn.
pas tu balik umah,time mandi tu
rasa pedih semacam je..haish
tengok2 ada macam terkoyak sikit.
tak lah teruk.tapi rasa jugak la pedih tu.
dah la game dekat dah ni.
harap2 sempat pulih

tak pasal2 dapat penyakit kan!!

Sunday, 3 June 2012

move on..

okay,setel kerja yang KAGUM tuh..pasal peruntukan semua tu.pacik dah setelkan.dah boleh relaks dah pasal ni.tak yah nak serabutkan kepala lagi nak pikir.

esok dah start latihan pusat.fokus pada yang ni ja pulak.latihan pusat ni seminggu ja.minggu depan dah game.untuk latihan pusat ni, pacik fokus untuk event relays je terutamanya 4x100m sebab event ni memang taktikal.tak kira walau selaju mana pon korang lari, kalau baton tu spoil,hancur lah.untuk 4x400m takda masalah sangat.event ni relak sikit.mental je nak kena strong.

latihan pusat ni pagi petang.tapi pacik fokus untuk petang ja sebab pacik dah ada coach pacik sendiri.pagi tu just buat lite training ja.bukannya sombong, tapi pacik tak mau program training pacik lari.fokus yang coach pacik bagi tu ja.

ohh yaa..petang tadi pacik pergi tolong coach pacik setelkan umah dia.lepas setel kerja pacik tu.bukan apa,coach pacik tu baru pindah umah,so ada lah tolong kemas2 sikit.ehhh..dah pindah tu agak lama dah, 2 3 bulan.tapi tadi kontraktor tu setelkan bahagian kitchen cabinet tu semua.gantung2 sama semua tu.jadi,pacik pergi la tolong sikit2.

sekarang ni takleh nak buat kerja selow2 dah.semuanya nak kena laju.kekadang kena buat 3 4 kerja sekaligus.kelass kan.mwahahaaa.bukan nak kata sebelum ni pacik buat kerja selow,haishhh..cuma sebelum ni taklah kalut cenggini.sekarang ni,hadoiii..penat gilaa..tapi pacik suka...

hokay,perut dah bunyik..nak solat jap,pas tu nak g makan.babai

Saturday, 2 June 2012

im so sorry




pacik takda niat pon nak sakitkan hati orang lain.
apa lagi yang kita sayang kan?
pacik mintak maaf sangat2..
the plan was not goin' very well


Friday, 1 June 2012

salam jumaat

tambahan lagi satu benda penting bulan 6 nihh.
minggu dpn start latihan pusat utk KAGUM tuhh.
haaaa..kan dah gtau, mesti ada yang tertinggal 
dalam list yang semalam tu kan.
dasar orang tua memang macam niiiii!!!

latihan pusat tu memang untuk semua atlet la.
seminggu pihak IPG bagi cuti.
next week kena turun training dahhh..
untungla kan seminggu.
pacik 2 hari je balik kampung.
lepas turun balik training dah.ni sebab pacik dah 
ada coach pacik sendiri.tu yang kena balik awal tuh.
lagipun ada benda nak kena setel pasal sukma tuhhh

ehhh..kelaut dah pulakkkk ni..
tak main dah sisir2 pantai nihh..
mau dah ketengah laut dah mengarut nihhh

nak cerita pasal hari ni sebenarnya nihhh.
sekarang nih pacik duk sorang2 kat umah.
member pacik yang lagi sorang tu ari ahad ni baru datang,
dia pon join KAGUM tuh.

jadik, agak bosan laaaa
japg nak turun kemas2 umah.
nak setelkan apa yang patutt.
umah dah macam apa dah nihhh.
pagi ni ja free..petang ni training.
weekend ni banyak kerja lain..minggu depan dah 
start training pusat.
lagi la kalut kann.
baik setelkan terus semua.tak mau tangguh2

korang buat apa hari jumaat ni?
yang bekerja selamat bekerja.
yang bercuti selamat bercuti
yang lelaki tu jangan lupa..solat jumaat ari ni yaa

jom kemas umahhhhhh

Thursday, 31 May 2012

dah tak lama dah

ari ni penutup penggal pertama tahun ni.
kejap je ehkk..espk dah masuk penggal kedua.
maknanya ada lagi 6 bulan untuk tamatkan tahun 2012.
fuhhhh..kejap je kot 5 bulan nihh

bulan depan sibuk sikit.
memanjang sibuk kan.asyik2 sibuk.
propa.mwahahaa

nak kena listkan aktiviti penting untuk bulan depan nih.

1. Karnival KAGUM peringkat kebangsaan.
9-15 Jun

tak tau KAGUM tu ape?

2. Perlis Open
24-24 Jun

3. Start sem baru
18 Jun - Final Sem...hoyeahhh

4. Internship
26 Jun - 20 Julai - siapkan Thesis

haaa..tu stakat ni lahh
mungkin akan menyusul lagi lepas ni.

ni yang penting nih..
yang tak brapa nak penting banyak lagi tu.

apa2 pon..nak kena lalui jugak
betul tak?
kerja banyak.janji kena enjoy buat kerja.
baru hidup ni bermakna.
tak gitu haa

nitey nite folks



Thursday, 24 May 2012

hoyeahhh..selesai sudah

Alhamdulillah..tamat semester 7!!
killer paper pagi tadi berjaya dijawab dengan jayanya.
tapi tak tau la betul salah.tapi syukurlah, pacik boleh jawab.
td paper Penyelidikan Tindakan..halohh..halohhh
dengar tajuk pon susah kan..
nak menjawab tu lagi laaaa..

tu pon semalam baru kalut nak study semua.
sebelum ni pacik duk busy ngan MSSM kat perlis tu.
 
la dah setel satu tanggungjawab.
boleh fokuskan untuk training pulak..
heheheee...kaki dah semakin ok.
harap2 by next week dah ok betul2..nak guna lama lagi kaki ni

apa lagi ehkkk..

owhh..borang posting dah setel...yayyy
harap2 dapat apa yang dimintak..
huhuhuuu

sape2 ada twitter, boleh follow pacik
bajet kann..orang ada twitter, sibuk nak main jugak
dah lama dan ada, skrang je baru aktif skitt

urrmmmm..takde apa dah nak sembang
nak rest kejappp
kul 3 jap g training..
ayoooo...panassss..

babaii

Tuesday, 22 May 2012

holaaa


pacik dah balik..sorry lama tak berhapdate.
byk gila benda nak cerita.tapi tak sempat lg.
ni pon kalut lg ni.jap g nak g stadium.
nak g tengok event MSSM padang & balapan 2012.

nanti pacik cerita pasal openinfg dia malam semalam.
memang terbaik ahh.

byk kerja lagi tak setel ni.baju nak kena antar laundry jap g.
bukan malas, xda masa ya.harap maklum.
ekekekeee..dasar kann

ni nak g antar borang posting jap..
huhh..banyakknya kerjaaa

amik napassssss....lepasssss
huhhhhh

Thursday, 17 May 2012

off





esok pacik akan gerak ke UPM.ada game kat sana.
jadik takleh nk g terjah belog la 2 hari ni.huhuhuuu
harap2 kaki ni ok.ni pon baru balik fisio.

jumpa next week
babai~




tolonglah jangan teruk

sakit calf pacik datang balik.adoyaiii..rasa time training pg semalam.ohh ye, calf tu bahagian belakang betis tu.pacik harap ni bukan yang macam pacik kena dulu.pacik penah kena calf ni 2 kali.memang sakit gila.

1st kena time sukma Melaka dulu.seminggu sebelum nk p sukma kena.adoyaii.menangis-nangis.2nd time last year.teruk jugak.2 bulan rest.ni macam nak kena lagi.tapi pacik harap sangat2 bukan calf.harapnya muscle kecik ja.

esok nak gerak g UPM dah, ada game ari ahad.lepas tu nak kena prepare sukan antara IPG lak.banyak game musim ni.pacik tau mau sakit ni berulang.

malam ni nak g massage.harap2 semua ok

babai



Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Guru

Sempena hari guru hari ni,pacik ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia terutamanya guru-guru yang penah mengajar pakcik selama ini. 
Selamat Hari Guru kepada guru-guru di Sekolah Kebangsaan Putera Jaya, SMK Tengku Ibrahim, pensyarah2 di IPG Kampus Perlis juga.
Selain itu pacik juga nak ucapkan kepada guru-guru di sekolah yang penah pacik berkhidmat walopon tak lama iaitu SK Lembah Jaya & SK Kg Buloh di Terengganu, SK Seri Cheras,KL,SK Bandara Baru Sintok,Kedah,SK Behor Empiang,SK Padang Besar Utara & SK Kubang Gajah di Perlis.semoga sentiasa diberkati dan dimurahkan rezeki.
 AMIN


Monday, 14 May 2012

syukur dengan apa yang ada

sebagai manusia, kita sering kali inginkan yang terbaik untuk diri kita. yes, itu sangat penting kerana yang terbaik itulah yang membuatkan diri kita rasa puas hati. bagi pacik, menjadi atau mendapat yang terbaik itu merupakan satu bonus yang Allah bagi setelah apa yang telah kita usahakan dengan bersungguh-sungguh. kalau kita tak berusaha, manakan nak dapat seperti yang kita inginkan.betol tak?

namun, tak selalu yang kita nak tu,kita dapat.dan perkara sebeginilah yang membuatkan timbulnya masalah-masalah seperti hasad dengki, dendam dan sebagainya. kekadang kita tak puas hati jika ada orang lain yang mendapat lebih dari kita. dah nak buat macam mana, tu rezeki masing2. Allah dah bari rezeki yang lebih untuk dia. itu hak dia.

bagi pacik, pacik amalkan konsep syukur. apa yang kita dapat kita cuba untuk bersyukur. ucapkan terima kasih kepada-Nya. sukurang2 nya Dia bagi jugak kepada kita. kalau tak diberi langsung macam mana?lagi susah kan. untuk dapatkan yang lebih, kita kena usaha lebih dari itu. jangan lah nak harapkan nasib semata-mata. buat kerja sikit, tapi mengharapkan ganjaran yang banyak.memang mustahil lah kan.

macam yang berlaku pada pacik kelmarin. pacik lari kat Kedah Open. memang timing pacik teruk. jauh dari target pacik. nak kata puas hati tu memang tak la.malu ada laa.nak jumpa denga coach pon malu lepas tu..sehari pacik tension.frust gila2.tapi malam tu pacik pikir balik semua tu. mungkin nak kena banyak compete lagi,kurang pengalaman lagi.training kurang ke.macam2 pacik pikir.benda yang dah lepas, tak leh nak putar balik. jadi, pacik pikir untuk next event. nak kena usaha lagi.keep thinking positive.yang negatif tu tolak tepi kann.

mungkin korang ada pendapat masing2.tapi pacik pegang dengan yang ni.pacik selesa dengan apa yang pacik buat....babai

tak kisah apa yg terjadi
























GLORY GLORY MAN UNITED!!!
































Sunday, 13 May 2012

mood sedih

semalam pacik ada game kat kedah.jadi, seharian pacik takda kat umah.kuar awa pagi,balik malam.kebetulan semalam member pacik, zabidi tu nak datang makan2 kat kuala perlis.sampai2 ke umah pacik, terus siap2 pergi kuala perlis.kami tiga orang.pacik,bd, pas tu ada lg sorang cikgu skolah sukan perlis.

kami pergi pon lewat gak ah.dalam pukul 9 lebih gitu.setel2 semua, g hantar pulak bd tu alor star sbb dia stay sana.kul 1 lebih baru sampai umah.

sampai je umah, member pacik gtau ibu kucing tu mati.kena pijak ngan kereta.depan umah ja.depan mata dia, dia tengok kucing tu kena lenyek.sedih gila.memang tak sangka la.sebab sebelum tu ok ja,pagi tu sebelum kuar rumah pon, pacik bagi makanan lebih sikit.letak dalam bekas tu.

masalah sekarang ni, anak2 kucing tu kecik lagi.takleh nak survive sendiri lagi.kesian gila.td pon susah gila nan bagi minum susu.kan diorang takleh nak buat sendiri lagi.so semua tu nak kena suap.esok ingat nak g cari botol ngn puting susu untuk kucing tu.harap2 ada.

babai~